Mag ik mijn TomTom of Coyote meenemen op vakantie?

Mag ik mijn TomTom of Coyote meenemen op vakantie?

In sommige landen mag je sommige gps-toestellen niet gebruiken. Alle gps-toestellen hebben een ‘vaste flitspalen' database voor Europa. Sommige gps-toestellen zoals de Live toestellen van TomTom hebben ook een dienst voor mobiele flitslocaties zoals de Coyote toestellen.

GPS

In Duitsland en Zwitserland mag je zo’n gps-toestel niet gebruiken.

Je mag je gps toestel wel gebruiken maar je verwijdert de flitspaaldatabase best uit je gps.

Hoe doe je dat?

  • Sluit je TomTom aan op je computer en start je het programma My TomTom Home op.
  • Ga naar "Beheer Inhoud": voeg de flitslocaties toe of verwijder ze voor bepaalde landen.
  • Voor TomTom toestellen met Live functie: Start het programma TomTom Home en kies "Beheer mijn navigatiesysteem".

Ook in Frankrijk is het sinds 1 januari 2012 verboden om software te gebruiken die de locaties van vaste of mobiele flitsers verklapt. Er is wel een kleine maar: voor Frankrijk wordt een "flitslocatie" vervangen door een "gevarenzone", hetgeen wel 100% legaal is.

Coyote

Een Coyote is een toestel dat via een community dienst andere weggebruikers informeert en die jou informeren over locaties van vaste of mobiele flitstoestellen of verkeersobstakels. Deze dienst is in Duitsland en Zwitserland niet actief dus heeft het weinig zin om het toestel te gebruiken.

In Frankrijk is de Coyote 100% legaal en gebruikt hij dezelfde aanpassing als de TomTom Live service, namelijk door enkel melding te maken van Gevarenzones. Ook hier controleer je best of jouw Coyote toestel (of Coyote applicatie op iPhone, iPad of Android) een recente software versie bevat.

Voor de gedetailleerde en meest recente info controleer je best steeds nog de lokale wetgeving.